Holistische visie

Holistisch levenswiel

 

Waarom holistisch? En wat is dat eigenlijk?

Holisme is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Alles is één.

Al deze gebieden die je hierboven in de afbeelding ziet hebben overlap. Invloed op elkaar.Β 

Er wordt gekeken naar het geheel van een systeem. Op vijf verschillende niveaus: fysiekΒ niveauΒ (lichamelijk), mentaalΒ niveauΒ (gedachten, patronen, denkwijzen), emotioneelΒ niveauΒ (gevoel), energetischΒ niveauΒ (energie) en spiritueelΒ niveauΒ (zielsniveau, verleden).

Toen ik ca 3 jaar geleden deze visie leerde kennen was dit voor mij meteen heldere waarheid. Simpelweg omdat ik dit altijd al zo heb gevoeld maar vaak weer heb weggedrukt omdat dit in het dagelijks leven niet altijd werd gewaardeerd door de omgeving.

Ik geloof dat onverwerkte emoties/ervaringen die we op hebben gedaan als kind, of over hebben genomen vanuit onze ouders/grootouders zich vastzetten in ons lijf en in dit in ons latere leven uit in fysieke klachten.

Zelf kwam ik erachter dat de onrust die ik al heel lang in mijn lijf voelde, vooral rondom mijn buikgebied een dieperliggende oorzaak had. Ik merkte al langere tijd op dat ik in dit gebied blokkeerde, in verschillende situaties maar ook dat ik Β¨opeensΒ¨ veel voeding niet meer kon verteren. Interessant…

Hoe kwam ik er dan achter dat dit een dieperliggende oorzaak had?

Ik moest iets doen, want ik was ¨vast¨gelopen. Ik begon met een traject bij een leefstijlcoach. Daarna heb ik verschillende therapieën gevolgd. Lichaamsgericht, familieopstellingen, biografische tijdlijn, de opleiding holistisch (leefstijl) coach die veel inzichten heeft gegeven maar ook gesprekken met een natuurarts. Het werd duidelijk dat die onrust in mijn lijf o.a. opgeslagen trauma was. Ik wist niet beter en dacht dat deze onrust gewoon normaal was. Dat iedereen dat voelde.

Tijdens het begeleiden van proefcliënten voor mijn opleiding viel het mij op dat er veel mensen rondlopen met ¨vage¨ klachten en dat van de ene diagnose, de andere volgt. Als een domino effect. Mijn inziens omdat de kern via het reguliere spoor niet (altijd) wordt aangepakt.

De sleutel tot zelfbevrijding is een prachtige encyclopedie van de psychosomatiek van Christiane Beerlandt waarin de psychologische kernoorsprong-en-kernoplossing van 1300 ziekten en andere verschijnselen te vinden zijn. Dit is o.a. wat ik, indien nodig, er bij pak tijdens de sessies.

Is het dan ook spannend om zo diepliggend te kijken?

Voor mij was het letterlijk de sleutel tot Zelfbevrijding. Er vielen een boel puzzelstukken op zijn plek. Ik kon het grotere geheel ineens zien. Ik begon mijn leven meer en meer te begrijpen maar ook kwam er meer en meer vergeving, naar mensen in mijn omgeving waar ik boos op was. Ik zat nog in een slachtofferrol en kon dit omzetten naar eigen regie pakken. Natuurlijk zal ik niet ontkennen dat ik geen spanning voelde. Je weet namelijk niet wat je kan tegenkomen. Ik geloof dat dit bij het leven hoort, dat dit onderdeel is van het leven en de reden dat we hier zijn.

Heb jij er wel eens over nagedacht waarom je hier bent? πŸ™‚

love